top of page

Zo maak je een feestje in de keuken

  • Foto van schrijver: Viviènne Vernooij
    Viviènne Vernooij
  • 10 nov 2022
  • 3 minuten om te lezen

Sinterklaas, kerstmis, oud & nieuw: de komende maanden staan in het teken van de feestdagen. Dat betekent veel gezelligheid én lekker eten. En een extra kans om je kindje wat vaker in de keuken te betrekken! Zo maak je de decembermaand nóg specialer.


Door Viviènne Vernooij van Kidsvoeding


ree


Samen met je kindje in de keuken staan heeft veel voordelen. Door je kind te laten helpen met het bereiden van eten werk je aan hun zelfvertrouwen rondom voeding. Ook bouw je zo aan de vaardigheden die ze moeten ontwikkelen om te leren eten. Eigenlijk begint leren eten al in de keuken! En het mooie is, kinderen willen júist vaak graag helpen.


Ook de allerkleinsten kun je al laten helpen

Kinderen die meehelpen in de keuken staan vaak meer open voor proeven. Maar laat dit vooral niet het doel zijn. Het gaat om de activiteit mét je kind. Met oudere kinderen is dit misschien makkelijk. Maar wist je dat je ook een dreumes al gericht taakjes kunt geven? Laat je kleintje beslag mixen of roeren. Of heel simpel op het knopje van de keukenmachine of blender laten drukken. Ook kun je ze laten helpen met de (kerst)tafel dekken (geen breekbare items) of groente of fruit laten wassen.


Feestelijk gourmetten

Een andere leuke manier om kinderen te betrekken bij het bereiden van het eten is gourmetten! Kinderen vinden het vaak geweldig om een eigen pannetje te hebben waarin ze een stukje kip of vis kunnen bereiden. Bij kleine kinderen doe je dit natuurlijk onder begeleiding. Extra leuk: maak wat pannenkoekenbeslag en laat ze hun eigen mini-pannenkoekjes bakken. Of kluts wat eitjes zodat ze hun eigen omelet kunnen bakken. Een tafel vol met bakjes met lekker eten nodigt kinderen ook uit om meer te proeven. Gourmetten hoeft zeker niet vet of met veel stokbrood of saus te zijn. Lees hier meer tips over kidsPROEF gourmetten.


Het ontbijt samen klaarmaken

Ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen: croissantjes maken voor het ontbijt. Zet een gezellig muziekje aan en bakken maar! Je koopt kant-en-klaar croissantdeeg in het koelvak in de supermarkt. Je kunt de allerkleinsten wat ei laten klutsen en dit met een kwastje op het croissantje laten smeren. Kinderen vanaf 3 jaar kun je al prima een croissantje laten ‘vouwen’. Of maak kaascroissantjes en laat je kindje de kaas over het croissantje strooien. Gegarandeerd succes!


Maak je eigen jam

Voor wie iets gezonds wil kan kiezen voor een voedzaam beleg. Kies voor roomboter (gezonde vetten) of… zelfgemaakte jam! Dit is echt heel makkelijk en ook hier kun je kinderen weer bij laten helpen. Pureer 150 gram frambozen en doe er een eetlepel chiazaad bij. Je kunt het eventueel zoeten met wat ahornsiroop. Meng het goed en doe de jam in een weckpotje en laat het een paar uur indikken in de ijskast.


Pompoencake, appelcakejes of kruidnoten

Samen wat lekkers maken is heerlijk én handig. Maak meteen een extra portie om iemand mee te verrassen. Geef er een feestelijke tekening bij en je hebt een perfect (kerst)cadeau voor opa en oma. Heb je nog inspiratie om te bakken nodig? Wat denk je van deze heerlijke pompoencake, of geurige appelcakejes? Of ga aan de slag met onderstaand recept voor heerlijke kruidnootjes! Wie kan de mooiste balletjes maken van het deeg? Enne.. ze zijn bovendien een stuk voedzamer dan die uit de supermarkt!


Heel veel bak- en keukenplezier samen!


Kidsvoeding

Viviènne Vernooij is kindervoedingscoach en founder van Kidsvoeding en het Beter Eten-programma. Zij helpt ouders met de gezonde (op)voeding van kinderen in zowel persoonlijke begeleiding als met online cursussen. Op haar site www.kidsvoeding.nl en op haar Instagram vind je extra tips en recepten voor gezonde voeding voor kinderen.



Recept heerlijke kruidnoten


- 125 gram volkoren (spelt)meel

- 140 gram dadels zonder pit

- 2 theelepels bakpoeder

- 3 theelepels speculaaskruiden

- 50 gram gesmolten roomboter


Zo maak je ze:


Verwarm de oven voor op 160 graden. Week de dadels in warm water.

Doe het bakpoeder, kruiden en het meel in een mengkom. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.


Doe de dadels met een beetje water in de keukenmachine en maal ze fijn. Doe ze bij het deeg en meng goed. Kneed tot een bol.


Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Pak kleine plukjes deeg en maak er een balletje van. Ga door tot het deeg op is.


Bak 30 minuten in de oven (let op of ze niet te bruin worden). Laat afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.


ree

ree

 
 
 

تعليقات


bottom of page