Neuspeuteren, vies of gezond?
- Xuee de Haas
- 16 aug 2022
- 4 minuten om te lezen
Vandaag betrapte ik mijn oudste zoon op neuspeuteren. Iets wat hij tot voorheen nog niet eerder heeft gedaan. Vinger in de neus en daarna lekker in z'n mond.
Als leidster vroeg ik me weleens af, waarom zitten kinderen zo vaak in die neusjes? Wat is daar toch gaande? Maar als zelfs sommige volwassenen dit gedrag vertonen (valt mij met name op in het verkeer, mannen die achter het stuur graven naar goud) heeft het wellicht meerdere redenen waarom kinderen (en volwassenen) in hun neus zitten.
Uit onderzoek is gebleken dat neuspeuteren juist goed voor kinderen is. Sterker nog: neuspeuterende kinderen blijken zelfs gezonder te zijn dan hun leeftijdsgenoten die dat niet doen.

Neus peuteren zorg voor een gezonder gebit
Het onderzoek beweert namelijk dat snot bepaalde eiwitten bevat die positief zijn voor de gezondheid van zowel de tanden als het tandvlees. Deze eiwitten worden ook wel āspeeksel mucinenā genoemd en zouden het gebit tegen bepaalde bacteriĆ«n ā die suiker in zuur omzetten ā beschermen. Oftewel: het snot beschermt de bacteriĆ«n die het glazuur van het gebit kunnen aantasten.
Speciale kauwgom en tandpasta
Volgens de Britse website Mummypages zijn de wetenschappers achter deze studie momenteel op zoek naar synthetisch slijm ā oftewel fake snot! ā dat in de vorm van kauwgom of tandpasta wordt verkocht. Of deze tandpastaās al bestaan is nog niet duidelijk, maar de kinderen zouden er in ieder geval dol op zijnā¦
Kan neuspeuteren ook kwaad?
Neuspeuteren kan niet echt kwaad. Wij volwassenen vinden neuspeuteren vooral onhygiƫnisch en sociaal onaanvaardbaar. Weinig vinden het fijn om in een winkel te staan met een kind dat lekker in zijn neus aan het vissen is.
Toch heeft het neuspeuteren vaak een reden. Een verkoudheid of allergie kan ervoor zorgen dat er veel korstjes ontstaan in de neus. Het opgedroogde snot kan een trekkend of jeukend gevoel geven, waardoor kindjes gaan peuteren.
Naast het feit dat de vingers bacteriƫn en virussen kunnen verspreiden in de neus, kunnen de nageltjes het neusslijmvlies beschadigen waardoor er juist meer korstjes of zelfs wondjes ontstaan.
Als jouw kind een frequent pulkertje is, dan is het raadzaam om eens bij de huisarts te laten testen op allergien. Het zou zo maar kunnen zijn dat er een medische verklaring voor is.
Geen slechte gewoonte of tic
Bij kinderen met een allergie kan namelijk sneller slijm ophopen in de luchtwegen, waaronder ook de neus. Dit zou ā volgens opvoedkundige Maureen Healy ā de reden zijn waarom kinderen vervolgens continue in hun neus zitten.
āPeuters hebben namelijk het idee dat er iets zit, iets oncomfortabels. Kinderen die dit vaak doen, hebben allergieĆ«n en zijn gevoelig voor andere ruimtes en de omgeving. Zoals dat de lucht in hun slaapkamer ās nachts misschien te droog is.ā
Healy vertelt vervolgens dat neuspeuteren niks te maken heeft met een slechte gewoonte of een tic. āHet is echt niet gecompliceerder dan het is. Maar peuters kunnen wel bewust neuspeuteren om iemand te testen of te pesten, al is dat weer een ander verhaal.ā
Snot opeten?
Dan heb je nog ā de horror ā het moment wanneer kinderen nietsvermoedend hun snot ook nog eens gaan opeten. Hoe zit het dan daarmee? āKinderen eten graag hun bulletjes op, omdat deze zoutig of zelfs zoet zijn. Maar onderzoekers weten nog niet de daadwerkelijke reden waarom kinderen hun bulletjes etenā, vertelt Healy. Daarbij wijst ze ook op medisch onderzoek dat zou hebben onderzocht dat bulletjes eten goed zou zijn voor het immuunsysteem van je kindā¦
Wat je volgens Healy kan doen als je je kind betrapt op neuspeuteren in het openbaar? Gewoon uitleggen dat er bepaalde dingen zijn die je thuis privĆ© doet ā zoals met een open deur op de wc zitten en neuspeuteren ā en die je in het openbaar kan doen en ze hier ook voor belonen wanneer ze dit goed doen. En zorg dat je kindje altijd schonen handen heeft. Als dat vingertje dan weer in die neus verdwijnt, is het in ieder geval schoon.
En als je neuspeuteren toch echt onacceptabel vindt?
Wist je dat frequent peuteren de neusgaten zelfs permanent kan vergroten? Het peuteren in de neus kan de neusvleugels laten oprekken waardoor de neusgaten worden vergroot. Misschien nog een (kleine) reden om het je peuter af te leren!

Wat kun je eventueel doen om het neuspeuteren te verminderen?
Wil je dat je kind stopt of in ieder geval mindert met in zijn of haar neus peuteren? Deze drie tips helpen daarbij:
Laat je kindje zijn handen wassen iedere keer nadat hij in zijn neus heeft gepeuterd. Na een tijdje vinden veel kinderen het vervelend worden om iedere keer hun handen te moeten wassen.
Zorg ervoor dat je kindje een tissue gebruikt. Ook dat maakt het voor je peuter moeilijker om lekker te peuteren.
Gebruik Nisita neuszalf. Deze zalf maakt korstjes zacht waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn en het peuteren vermindert. Daarnaast legt de zalf een beschermende laag over het neusslijmvlies zodat eventuele wondjes snel kunnen herstellen.
Ik vraag me af of de ouders van die neuspeuterende volwassen mannen (en vrouwen) ze ook geleerd hebben dat het sociaal onaanvaardbaar en onhygienisch is? Die zullen vast een heel sterk immuunsysteem hebben ..en een sterke wijsvinger.
Comments